Makkelijk lezen Nederlands

Het cadeau

Rien Broere (auteur), Juliëtte De Wit (illustrator)

Het cadeau

Rien Broere (auteur), Juliëtte De Wit (illustrator)
In de reeks:
Otto is 32 jaar en heeft nog nooit een vrouw gekust. Hij gaat werken bij de bank en ontmoet daar een aardig meisje, maar zijn baas pest hem. Verhaal voor studenten NT2 die niveau A2 beheersen.
Onderwerp
Liefde
Titel
Het cadeau
Auteur
Rien Broere
Illustrator
Juliëtte De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
23 p. : ill.
ISBN
90-276-0649-8

Besprekingen

Deze beeldverhalen zijn bedoeld voor mensen die het Nederlands als nieuwe taal leren. De grammatica in deze boekjes werd eenvoudig gehouden, de woordenschat is nuttig en de verhaaltjes zijn -- ondanks het feit dat ze vaak vergezocht zijn -- best onderhoudend. In de verhalen werden veel situaties verwerkt waarmee inwijkelingen dikwijls geconfronteerd worden. Thema's die aan bod komen, zijn dan ook 'de (super)markt', 'de werkplek', 'liefde', 'geroddel'... Het aantal moeilijke woorden in de tekst is opgeschroefd ten opzichte van de boekjes voor studenten die nog niet zo ver gevorderd zijn (nl. de boekjes van het A1-niveau, dwz. voor mensen die een opleiding kunnen volgen in het Nederlands, maar nog niet kunnen werken). Het beeldwoordenboek achteraan, dat het gros van de moeilijke woorden zoveel mogelijk met afbeeldingen verklaart, beslaat nu zo'n vier pagina's in plaats van twee. De heikele begrippen staan nog steeds met roze in de tekst aangeduid, zodat de lezer makkelijk en van tevore…Lees verder
De ietwat naïeve Otto is 32 jaar en heeft nog nooit een vrouw gekust. Als hij gaat werken bij de bank, raakt hij onder de indruk van zijn collega Mieke. Maar zijn baas is minder aardig en pest Otto. Otto maakt ongeweten een compromitterende foto van zijn baas en gebruikt deze om hem tot inkeer te brengen (een actie waarbij veel mensen wel wat vraagtekens zullen zetten). Deel uit een 8-delige serie leesboekjes voor de NT2-student. Qua woordkeuze, zinsopbouw en verhaallijn zijn de boekjes zeer eenvoudig; er is rekening gehouden met de exameneisen van het staatsexamen NT2. De tekst is opgebouwd uit woorden uit het basisvocabulaire van de studenten die A2 beheersen. De verhalen spelen zich af in de belevingswereld van volwassenen; dit verhaal is niet speciaal op de inburgeringssituatie geschreven en ook bruikbaar in andere alfabeteringsprojecten. De vormgeving lijkt op de vele series die door uitgeverij Zwijsen voor kinderen zijn gemaakt; voor de teksten en tekeningen zijn over het algem…Lees verder

Over Rien Broere

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door bibliotheekzwartewaterland

Rien Broere (Roosendaal, 2 augustus 1953) is een Nederlandse schrijver van romans en kinderboeken.

Broere bracht zijn jeugd door in het West-Brabantse Roosendaal. Na de middelbare school ging hij naar de pedagogische academie. In 1974 vertrok hij naar Den Haag, waar hij acht jaar werkte als onderwijzer aan een basisschool in de Schilderswijk. In 1982 verhuisde hij naar Almere, waar hij directeur werd van een basisschool. Al vanaf het begin dat hij in het onderwijs werkte, hield Broere zich bezig met schrijven; aanvankelijk waren dat vooral cabaretteksten.

In 1987 verscheen zijn debuutroman Illusies bij uitgeverij De Harmonie in Amsterdam. In totaal verschenen vijf romans bij deze uitgever Naast het genoemde Illusies, publiceerde hij De opgraving (1989), Meesterwerk met brief (1991), Een hand op het graf van Massaro (1994) en De voorstelling (1998).

In 1991 koos hij definitief voor het schrijverschap. Samen met zi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties