Makkelijk lezen Nederlands

Een baby in de supermarkt

René Appel (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)

Een baby in de supermarkt

René Appel (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
In de reeks:
Omar werkt pas in de supermarkt; dan vraagt zijn buurvrouw Merel of hij op haar baby wil passen. Verhaal voor studenten NT2 die niveau A2 beheersen.
Onderwerp
Winkelcentra
Titel
Een baby in de supermarkt
Auteur
René Appel
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
23 p. : ill.
ISBN
90-276-0630-7

Besprekingen

Deze beeldverhalen zijn bedoeld voor mensen die het Nederlands als nieuwe taal leren. De grammatica in deze boekjes werd eenvoudig gehouden, de woordenschat is nuttig en de verhaaltjes zijn -- ondanks het feit dat ze vaak vergezocht zijn -- best onderhoudend. In de verhalen werden veel situaties verwerkt waarmee inwijkelingen dikwijls geconfronteerd worden. Thema's die aan bod komen, zijn dan ook 'de (super)markt', 'de werkplek', 'liefde', 'geroddel'... Het aantal moeilijke woorden in de tekst is opgeschroefd ten opzichte van de boekjes voor studenten die nog niet zo ver gevorderd zijn (nl. de boekjes van het A1-niveau, dwz. voor mensen die een opleiding kunnen volgen in het Nederlands, maar nog niet kunnen werken). Het beeldwoordenboek achteraan, dat het gros van de moeilijke woorden zoveel mogelijk met afbeeldingen verklaart, beslaat nu zo'n vier pagina's in plaats van twee. De heikele begrippen staan nog steeds met roze in de tekst aangeduid, zodat de lezer makkelijk en van tevore…Lees verder
Omar werkt als vakkenvuller in een grote supermarkt. Op een dag vraagt zijn buurvrouw Merel of hij op haar baby in de buggy wil passen omdat ze moet solliciteren. Omar durft niet te weigeren, maar hij vindt werken én oppassen wel erg moeilijk. Deel uit een achtdelige serie leesboekjes voor de NT2-student. Qua woordkeuze, zinsopbouw en verhaallijn zijn de boekjes zeer eenvoudig; er is rekening gehouden met de exameneisen van het staatsexamen NT2. De tekst is opgebouwd uit woorden uit het basisvocabulaire van de studenten die niveau A2 beheersen. De verhalen spelen zich af in de belevingswereld van volwassenen en beschrijven situaties die heel herkenbaar zijn voor iemand die inburgert in Nederland. De vormgeving lijkt op de vele series die door uitgeverij Zwijsen voor kinderen zijn gemaakt; voor de teksten en tekeningen zijn over het algemeen bekende jeugdboekenauteurs en -illustratoren ingeschakeld. Elke bladzijde bevat een vrolijke tekening in kleur met daaronder de tekst in korte zi…Lees verder

Over René Appel

CC BY 3.0 - Foto van/door René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper.

Biografie

Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.

Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begi…Lees verder op Wikipedia