Boek
Nederlands

Waanzin

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Kort na elkaar verdwijnen er vier meisjes in de stad waar een 17-jarige meisje een jaar geleden is komen wonen. Zal zij de volgende zijn?
Titel
Waanzin
Auteur
Mel Wallis de Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2009
219 p.
ISBN
9789044324006

Besprekingen

Onmiddellijk na de dood van haar moeder zijn Claire en haar vader van Amsterdam naar Rotterdam verhuisd. Herinneringen en vrienden blijven achter. De enige die nog contact met haar heeft is Zoë. Het verwerkingsproces verloopt allesbehalve vlot. Op school gaat het niet goed en thuis houdt de vader er een nieuwe vriendin op na. Tussen Claire en Bernadet klikt het niet. Wanneer de begeleidster op school naar haar welbevinden informeert, houdt ze de boot af. Intussen verdwijnen op de achtergrond een viertal meisjes. We vernemen alleen hun namen en dat de dader blijkbaar geen onbekende voor ze is. Op een dag wordt Claire zelf door een onbekende opgebeld. Verkeerd verbonden, maar het gesprekje blijft duren en Nick sms't en belt zowaar terug. Er ontstaat een zekere verstandhouding, hij begrijpt haar gevoelens en de behoefte om elkaar te zien groeit. Er wordt een afspraakje gemaakt. Maar dan verschijnt de politie op het toneel: de jongen die haar belt, zou best wel eens de kidnapper kunnen zi…Lees verder
Nadat Claires moeder overlijdt aan kanker, verhuist zij (17) met haar vader van Amsterdam naar Rotterdam. Een jaar later heeft ze het nog niet naar haar zin. Op de nieuwe school heeft ze geen vrienden en voor haar eindexamen staat ze er slecht voor. Gelukkig laat haar beste vriendin uit Amsterdam, Zoë, haar niet in de steek. Ze gaan samen uit en laten zich versieren door jongens. Op een dag wordt Claire zomaar gebeld door ene Nick. Ze raken aan de praat en Claire vertelt voor het eerst aan iemand over haar verdriet, hoe ze haar moeder mist. Door de aandacht raakt ze langzamerhand verliefd. Tussen het verhaal van Claire door, lezen we in cursief vier hoofdstukken over meisjes die door een mysterieuze man aangevallen worden en vervolgens verdwijnen. Als de politie opeens bij Claire voor de deur staat, blijkt dat ook Claire in gevaar is. De auteur schreef inmiddels vier spannende jeugdboeken, waaronder 'Buiten zinnen' en 'Fout'* en is ook hier goed op dreef. Ondanks het thrillerelement, …Lees verder

Waanzin

Claires moeder is een jaar geleden aan kanker overleden. Claire mist haar moeder elke dag. Haar vader vond het beter om naar Rotterdam te verhuizen om een nieuwe start te nemen. Maar Claire mist Amsterdam, haar oude school, haar vriendinnen en de herinneringen aan haar moeder. Zoé is de enige vriendin die haar komt opzoeken en haar probeert op te beuren. Maar Zoé is nogal losjes in de omgang met jongens en sleurt Claire dikwijls tegen haar zin mee naar disco's en clubs. Wanneer er vier meisjes verdwijnen die Claire niet of nauwelijks kent, leiden alle wegen toch naar haar. Ze weet niet waar ze het heeft wanneer er een politieonderzoek van komt. Alles komt in een stroomversnelling terecht wanneer Zoé voor een nachtje komt logeren. Een jeugdthriller die vlot en realistisch is geschreven en die spannend blijft tot de laatste bladzijde. Hoogst onwaarschijnlijk natuurlijk, maar dat is nu eenmaal eigen aan het genre.


Over Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (Leiden, 8 februari 1973) is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur.

Ze studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1997. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf, waarna ze ging werken in de marketing.

In 2019 verscheen de film Vals die gebaseerd is op haar gelijknamige boek uit 2010.

Ze won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.

Wallis de Vries is moeder van drie kinderen.

Bibliografie

  • 2005: Uitgespeeld
  • 2006: Verblind
  • 2007: Buiten zinnen
  • 2008: Fout
  • 2009: Waanzin
  • 2010: Vals – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2012
  • 2011: Verstrikt
  • 2012: Klem – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2014
  • 2013: …Lees verder op Wikipedia