Boek
Nederlands

Vals

+1
Vals
×
Vals Vals
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Vier vriendinnen uit de eindexamenklas zijn op kerstvakantie in de Ardennen en raken ingesneeuwd. Na een ruzie verdwijnt er een van hen.
Titel
Vals
Auteur
Mel Wallis de Vries
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2010
271 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door Vervloekt
ISBN
9789026128141 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Vier vriendinnen uit een eindexamenklas brengen een paar dagen in de kerstvakantie door in een afgelegen huisje in de Ardennen. Het is bar slecht winterweer, de elektriciteit valt uit, hun mobieltjes hebben geen bereik en bovendien krijgen ze ruzie. Na een bezoek van drie toevallig tegengekomen jongens verdwijnt er eerst een van de vier meisjes en daarna de tweede. De thrillerverhalen van de auteur (1975) worden qua opzet soms vergeleken met die van Nicci French. Een vlot en spannend geschreven verhaal dat veel puberende meisjes zal aanspreken vooral door de vele dialogen die over alledaagse (school-)zaken gaan. Bovendien hebben de vier meisjes heel verschillende karakters waardoor je je als lezer altijd wel met een van de vier kunt identificeren, alhoewel deze nogal oppervlakkig worden beschreven. Het verhaal bestaat uit vier delen, in ieder deel is een van de vier meisjes de verteller. Alle ingrediënten voor een goed boek zijn aanwezig; dat het dat toch niet is komt door het ontbrek…Lees verder

Vals

Abby, Kim, Tippa en Feline zijn laatstejaars. Ze gaan voor een viertal dagen op kerstvakantie naar het vakantiehuisje van Abby's ouders in de Ardennen. Pippa is de enige met een rijbewijs. Ze rijden met de nieuwe 4x4 van Pippa's moeder. Er woedt een sneeuwstorm en het huisje ligt nogal ver van het dorp. De eerste dag feesten ze erop los. Ze voelen zich vrij en uitgelaten.  Naargelang de sneeuw hen meer en meer afzondert, beginnen de strubbelingen. Ze krijgen ruzie om kleinigheden en wanneer Kim opeens verdwenen is, wordt het alleen maar erger. Feline voelt zich bezorgd en na een klinkende ruzie met Pippa en Abby gaat ze een luchtje scheppen, maar ze verdwijnt in de sneeuw. Pippa en Abby vinden dit niet meer normaal. Hun bezorgdheid maakt plaats voor angst. Vooral wanneer de elektriciteit en de telefoon uitvallen, voelen ze dat ze niet meer alleen zijn. Voetstappen in de sneeuw, de benzine die uit de auto is gelopen, geen telefoon ... teveel om toeval te zijn.
Jeugdthriller die i…Lees verder

Over Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (Leiden, 8 februari 1973) is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur.

Ze studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1997. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf, waarna ze ging werken in de marketing.

In 2019 verscheen de film Vals die gebaseerd is op haar gelijknamige boek uit 2010.

Ze won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.

Wallis de Vries is moeder van drie kinderen.

Bibliografie

  • 2005: Uitgespeeld
  • 2006: Verblind
  • 2007: Buiten zinnen
  • 2008: Fout
  • 2009: Waanzin
  • 2010: Vals – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2012
  • 2011: Verstrikt
  • 2012: Klem – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2014
  • 2013: …Lees verder op Wikipedia