Makkelijk lezen Nederlands

Feest met de buurman

Hans Kuyper (auteur), Olivier Rijcken (illustrator)

Feest met de buurman

Hans Kuyper (auteur), Olivier Rijcken (illustrator)
In de reeks:
Een vrouw die nog maar kort in Nederland woont, vertelt in haar dagboek over de feesten in het jaar. Door die feesten leert zij haar buurman steeds beter kennen. Stripverhaal voor studenten NT2 die niveau A1 beheersen.
Onderwerp
Feesten Nederland
Titel
Feest met de buurman
Auteur
Hans Kuyper
Illustrator
Olivier Rijcken
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
23 p. : ill.
ISBN
90-276-0626-9

Besprekingen

Een buitenlandse vrouw (verder geen naam) die pas in Nederland is, vertelt in haar dagboek over haar ervaringen met de feesten in het jaar: Sinterklaas, Kerstmis, Pasen, Valentijnsdag, carnaval etc. Door die feesten leert zij haar buurman steeds beter kennen... Deel uit een achtdelige serie leesboekjes voor de NT2-student. Qua woordkeuze, zinsopbouw en verhaallijn zijn de boekjes zeer eenvoudig; er is rekening gehouden met de exameneisen van het staatsexamen NT2. De tekst is opgebouwd uit woorden uit het basisvocabulaire van de studenten die niveau A1 beheersen. De verhalen spelen zich af in de belevingswereld van volwassenen en beschrijven situaties die heel herkenbaar zijn voor iemand die inburgert in Nederland. De vormgeving lijkt op de vele series die door uitgeverij Zwijsen voor kinderen zijn gemaakt; voor de teksten en tekeningen zijn over het algemeen bekende jeugdboekenauteurs en -illustratoren ingeschakeld. Stripverhaal met eenvoudige teksten in teksballonnen. Moeilijker beg…Lees verder

Feest met de buurman

Dit is een boekje in de reeks die gemaakt is voor anderstalige volwassen inburgeraars. Het is een stripverhaal. Het is een erg Hollands boekje. Het gaat over een anderstalige vrouw die in Nederland aankomt en door haar buurman aldoor wordt uitgenodigd op één of ander Nederlands feest. Aan het eind van het boekje hebben ze elkaar zo goed leren kennen dat ze samen verder gaan ... Het begint met Sinterklaas. Daarna gaat het verder met Oudejaar en Valentijn, maar er zijn ook heel wat voor ons minder bekende feesten als Koninginnedag of prinsjesdag, of het feit dat de Nederlanders de doden uit W.O.II herdenken in mei. Ook andere oer-Hollandse dingen als molens en boten komen even in het boekje voor. Een leuk initiatief wel, en dit zou heel bruikbaar zijn in de Nederlandse les bij ons als het zich in een Vlaamse context afspeelde. De woordenschat is niet zo moeilijk en de illustraties zijn heel speels en leuk.

Over Hans Kuyper

Hans Kuyper kan verwijzen naar:

  • Hans Kuyper (kunstenaar), een beeldhouwer.
  • Hans Kuyper (schrijver), een kinderboekenschrijver.


Lees verder op Wikipedia